Olmasını istemesen de olan ve istesen de olmayan şeyler... Bu şeylerin oluşturduğu sancılar. Bu sancıları bir şeylere atfetmek gerekli.
O zaman; Dünya'da olan iyi ve güzel her ne varsa. Yılmaz Erdoğan şiirleri ve Ahmet Kaya şarkıları.

Bir Gencin Hacettepe'yi Seçmemesi İçin Nedenler

1. Yemek için sıra var.
2. Yemek parası için sıra var.
3. Kütüphanelere giriş çıkış için kimlik okutmak ve turnikeden geçmek mecburi.
4. Beytepe'ye gelmesi ayrı dert, gitmesi ayrı dert.
5. Otobüs için hem "ayakta gidecek" hem de "oturarak gidecek" öğrencilerin birbirinden ayrılmasını sağlayacak kadar sıra var.
6. YÖK'ün (ya da artık daha üst makamların) bir şeye benzemeyen yüksek öğretim politikaları kapsamında, Hacettepe'ye dayatılan kontenjanlar yüzünden okulu tercih eden ve yerleşen öğrencinin niteliği her geçen sene düşmüştür. Bir kaç seneye "Hacettepe'nin sadece adı var" denilecek bir duruma gelecek.
7. Beytepe'ye gelip giden araç sahipleri bencil. Otostopçuları almıyorlar.
8. Bunca yıllık okul, her sabah onbinlerce gelip gideni var. Bi ulaşım sorunu dahi çözüme kavuşmuş değil. Sayın Murat Tuncer'in atılımları ile ulaşım sorunu belki %0,5 oranında falan rahatlamış olabilir tabi.
9. Yemekhanede öğlen ve akşam aynı yemek çıkıyor. ?!
10. Yeterli miktarda yurt yok. Kampüs dışında kalmak mecburiyetinde olanların günde en az 1 saati ulaşım ile geçiyor.
11. Bu sene, okulun yaptığı yersiz ve gereksiz bir sürü harcama yüzünden okul öğrenci kulüplerine olan ödenekler kesilmiş durumda.
12. Ders kayıt, ekle-sil, notların açıklanması gibi; önceden herkesçe bilinen dönemlerde öğrenci işlerine ait internet sitesi yoğunluktan dolayı çöküyor.
13. İnternet sitesinden istenilen bilgiye ulaşılamıyor genelde. Genelde öğrencilerin tamamını ilgilendiren duyurular yayımlanıyor.
14. Hangi zihniyet "hun.edu.tr" adresini aldı ve daha sonra "hacettepe.edu.tr" adresini "hun.edu.tr" adresine yönlendirdi çok merak ediyorum. Ulan göt! İçindeki milliyetçiliği sikiyim. Faşist el siken göt parmaklayan. Bu zihniyet, P(e)K(e)K(e)'yi "pekaka" diye okurken AK(a)P(e)'yi "akepe" diye okuyan zihniyetle aynı. "hun" yazarken, ikinci kelimenin ilk iki harfini kullandıysan, birinci kelimenin de ilk iki harfini kullanman gerekli. "haun" gibi bir şey olabilir. Hiç olmadı, iki kelimenin de sadece ilk harflerini kullan, fıstık gibi "hu.edu.tr" olsun adres. e tabi, sen bu kurumsal kimlik çabasına yeni büründüğün için taşradaki Hakkari Üniversitesi "hu.edu.tr" adresini alır. (şaka şaka. bu kadar da "hun" teriminden iğrenmiyorum. ama hiç sempatik değil. ayrıca durum sadece "hu.edu.tr" adresi önceden kayıt edildiği için "hun.edu.tr" olarak en uyun adres seçilmiştir. ama dediğim gibi, gecikmeli kurumsal kimlik yaratma debelenişleri; reklam kokan hareketler bunlar.)
15. Yemekhanede, otobüste, öğrenci işlerinde, kütüphaneye girişte, kütüphaneden çıkışta.. Her yerde sıra oluyor.
16. Burada ciddiyim: Hangi kafasına sıçtığım kütüphane turnikesini planladı bilmiyorum. Tuvalete gitmek için, dışarı kısa bir süre için de olsa çıkmak için, otomatlardan bir şey almak için, yani elzem bir şey yapmak için turnikelerden geçmek gerekli.
17. Kütüphanemizde tek eksik mescit olduğu için: otomatlar kütüphane girişindeki merdivenin alt boşluğuna yerleştirilip, artık boş otomat alanı mescide dönüştü geçen sene.
18. Öğrencilerin yarısı eski kafalı solcu, diğer kısımı büyük bir şaibe. Bu kitlenin seçilerek gelmiş olmasına inanamayabilirsiniz. Ben de işte ilk dilime girmek istemediğim için bir meçhulde yer almayı yeğliyorum.
19. Solcu demişken, azimle her sabah afişe çıkan değişik tipler var. Epeydir Ankara'daki kampüsleri bilirim, hiç bir yerleşkede de bu her yere ama her yere yapıştırılan afişler ile örgütlenildiğini görmedim. "Acaba solcular, bunun bir alışkanlık olduğunu ve artık o kadar işe yaramadığını ne zaman fark edecek" diye Hacettepe'de okunabilir ama.
20. Her şey başlamadan önce, başlarken ve başladıktan sonra "ben nereye düştüm amk" hissi uyandırması.
21. Diğer bölümlerde durum nedir bilemiyorum ama bölümdaşlarımın çoğu danışmanlarının pek bir şey bilmediğinden serzeniş etmekte. Nazmiye abla da olmasa bütün işlerimiz yaş vallahi.
22. Her yer Taksim, her yer sıra. Her yer direniş, her yer afiş.
23. Ya Oid sayfası çok nazlı, ya da millet not öğrenme delisi.
24. En yakın yaşam belirtisi olan yer bile kilometrelerce uzak.
25. Okul idaresi bölümlere karşı hakça tutum sergilemiyor. Kimya'nın sigarasız alanı yok; Biyoloji'nin sigarasız alanına olimpik yüzme havuzu sığar.
26. to be continued

1 yorum: